Porotilavierailut ja porosafarit

Opastettuja porotilavierailuita ja muita poro-ohjelmia järjestämme ennakkovarauksesta ympäri vuoden. Voit tulla vierailulle myös omatoimisesti tehtävälle mobiiliopasteiselle tilakierrokselle melkeimpä milloin tahansa, kun joku isäntäväestä on kotosalla. Varmistathan ohjelmien saatavuuden soittamalla tai tekemällä varauskyselyn ennakkoon.

Lähetä varauskysely

Varaus- ja peruutusehdot

Mobiiliopasteinen tilavierailu

Tutustu porotilan mielenkiintoiseen historiaan, poron sielunelämään sekä porotilan eläinasukkaisiin nykytekniikkaa hyödyntäen oman älypuhelimen avulla!

Vierailu aloitetaan lataamalla älylaitteeseen ilmainen mobiilisovellus (Appstoresta tai Playkaupasta) tilan väen ohjeita seuraten. Sovelluksen lataamisen jälkeen vierailija ohjataan porotilan autenttiseen tallinäyttelyyn, jossa vierailija pääsee katselemaan mielenkiintoisia lyhytvideoita tilan vaiherikkaasta elämästä ja poron sielunelämästä oman älypuhelimen näytöltä. Porotilan tarinaa omalla persoonallisella tyylillään kertoo tilan emäntä itse.

Mobiiliopasteinen kierros päättyy porojen ruokinta-aitaukseen, jossa vierailijat pääsevät ruokkimaan ja kuvailemaan tilan kotiporoja. Opaskierroksen teknisessä toteutuksessa on hyödynnetty niin kutsuttua AR-tekniikkaa, eli lisättyä todellisuutta.

Hinta: 7€/lapset, 10€/aikuiset (Alle 3.v lapset ilmaiseksi)

Kesto: Kierrokseen on hyvä varata n. 1/2h aikaa.

Saatavuus: Päivittäin ennakkovarauksesta päivän valon aikaan. Varaus mielellään edellisenä päivänä.


KERMIKKÄ – OPASTETTU POROTILAVIERAILU

Opastetun porotilavierailun aikana vierailija pääsee rapsuttelemaan, ruokkimaan ja valokuvaamaan tilan uteliaita sarvipäitä. Porotilan väki kertoilee ruokinnan lomassa mielenkiintoisia tarinoita poroista sekä elämästä porojen parissa. Vierailun aikana pääsee myös tutustumaan autenttiseen tallinäyttelyyn, joka esittelee tilan vaiherikasta historiaa sekä paikallista poronhoitokulttuuria.

Hinta: 15€/lapset (4 – 14v.), 20€/aikuiset

Kesto: n. 1 tunti

Saatavuus: Tilauksesta ympäri vuoden.


POROFORMULA – porotilavierailu 400m poroajelulla

Poroformula on vauhdista pitävän porotilavierailijan suosikkiohjelma. Poroformulan aikana vierailija pääsee testaamaan poronohjastustaitojaan 400m mittaisella reitillä ja onnistuneesta suorituksesta myönnetään poroajokortti! Ajelun jälkeen tutustutaan tilan kotiporoihin ravistelemalla jäkäläsäkkiä ja opetellaan heittämään suopunkia mahtavassa kaaressa. Vierailun päätteeksi nautitaan isossa lämpimässä kodassa kuumaa kaarnikkamehua.

Hinta: 20€/lapset, 30€/aikuiset

Kesto: n. 1 tunti

Saatavuus: Minimiosallistujamäärä 4 hlöä.


KUURAKKA – porotilavierailu ja 3km pororetki

Kuurakka on Jaakkolan porotilan suosituin poro-ohjelma. Ohjelma aloitetaan puolen tunnin mittaisella leppoisalla rekiajelulla, jonka aikana pororaito liukuu halki lumisen metsän ja jäätyneen jängän. Läheiseltä jängältä avautuu upea postikorttimaisema tunturiin, joten vierailijoitten on syytä pitää kamerat käden ulottuvilla. Poroajelun jälkeen asiakkaat pääsevät rapsuttelemaan tilan kotiporoja ja osallistumaan niiden ruokintaan. Vierailun päätteeksi nautitaan lämpimässä kotarakennuksessa nokipannukahvia ja kampanisuja.

Hinta: 40€/lapset, 60€/aikuiset

Kesto: n.1,5 tuntia


KOSATUS – 3h pororetki evästauoin

Kosatus on tiedonnälkäisille kulkijoille suunnattu kolmen tunnin retki lumisissa maisemissa. Retki aloitetaan vuorautumalla pororekeen lämpimien vilttien alle ja avaamalla kaikki aistit mieleenpainuvaa elämystä varten. Poro-opas ohjaa raitoa lumisen kynttiläkuusikon halki, jolloin vierailija saa keskittyä nauttimaan hiljaisuudesta ja hehkeäsalpaavista maisemista. Tunnin mittaisen ajelun jälkeen saavutaan lämpimään piilopirttiin, jossa nautiskellaan höyryävää kahvia kampanisujen kera sekä paistetaan makkarat takkatulen loisteessa. Tauon aikana opas kertoilee tarinoita poroista ja poromiehen arjesta. Evästelyn jälkeen palataan takaisin porotilalle.

Hinta: 60€/lapset, 100€/aikuiset

Kesto: n.3 tuntia


NARRAUS – pilkkiretki porokyydein

Porotilalta kalojen narraamispaikalle on reilun kilometrin matka, joka taitetaan leppoisasti pororeessä. Perillä viritellään madot koukkuihin ja pilkitään paikallisten niksien kannustamana. Pilkkimisen lomassa viritellään tulet, paistellaan makkaraa, kahvistellaan ja opetellaan kertomaan mojovia kalavaleita Lapin malliin. Mikäli kalannarraajaa potkaisee onni, saa hän kalavaleitten lomassa maistella makkaran lisäksi avannosta nostamaansa ja avotulilla valmistettua saalista. Parin tunnin pilkkiretkeilyn jälkeen hypätään jälleen pororekeen ja palataan porotilalle.

Hinta: 60€/aikuiset, 100€/aikuiset

Kesto: n.2,5 tuntia


REPONEN – Pororetki revontulia metsästämään

Vanhan saamelaisen uskomuksen mukaan revontulet syntyvät, kun tuntureilla juokseva kettu eli repolainen piiskaa hännällään hankea niin, että kipunoita sinkoaa taivaalle. Reposeksi nimetyllä iltasafarillamme metsästetään revontulia ja taivaan muita valoilmiöitä pororeestä käsin. Oppaan ohjastama raito liukuu äänettömästi lumisella reitillä, jolloin vierailija saa keskittyä vahtimaan taivaankantta. Retken puolessa välissä pysähdytään nauttimaan kuumaa juomaa ja retkieväitä laavulle, jossa paistetaan myös poromakkarat. Laavulla opas kertoo tarinaa niin poroista, kuin taivaanvalkeistakin ja mikäli taivaalla alkaa leiskua, opas vie seurueen läheiselle jängälle seuraamaan luonnon valoesitystä. Evästauon jälkeen jatketaan matkaa ajellen läpi lumisten mantujen takaisin porotilalle. Ohjelmaa ei suositella pienille lapsille.

Hinta: 80€/lapset, 130€/aikuiset

Kesto: n. 2,5h