Porotilavierailut ja porosafarit

Opastettuja porotilavierailuita, kotaillallisia sekä erilaisia ohjelmia ryhmille järjestämme ennakkovarauksesta ympäri vuoden. Tarvitsemme varauksen viimeistään edellisenä päivänä. Kiireisimpään aikaan järjestämme kuitenkin useita ohjelmia päivässä, joten kannattaa soittaa ja kysäistä pääsisikö poroajelulle lyhyemmällä varoitusajalla. Mikäli tarvitset kuljetusta, järjestämme sen puolestanne lisämaksusta.

Syyserotusten aikaan (loka-marraskuu) järjestämme ohjelmia vain etukäteen sovittaessa, ja siten, että niiden toteuttaminen ei osu päällekkäin poronhoitotöiden kanssa. Omatoimiselle, mobiiliopasteiselle kierrokselle voi tulla melkeimpä milloin tahansa, kun joku isäntäväestä on kotosalla. Kierros toteutetaan omatoimisesti tilan pihapiirissä, ja sen tekemiseksi tarvitaan oma älypuhelin tai tabletti sekä nettiyhteys. Mobiilikierroksen aikana kuulee mielenkiintoisia porotarinoita oman älylaitteen näytöltä tilan emännän kertomana. Kierros päättyy porojen ruokinta-aitaukseen, jossa voi ruokkia ja kuvata hellyyttäviä sarvipäitä omatoimisesti ja turvallisesti. Mobiilikierrokselle on hyvä varata n. 30 minuuttia aikaa. Kierroksen hinta on lapsille 7€ (4-14v.) ja aikuisille 10€. Kierros maksetaan paikan päällä. Tiedustelethan saatavuutta soittamalla tai alla olevalla varauskyselylomakkeella.

Lähetä varauskysely

Varaus- ja peruutusehdot

KERMIKKÄ – OPASTETTU POROTILAVIERAILU

Opastetun porotilavierailun aikana vierailija pääsee rapsuttelemaan, ruokkimaan ja valokuvaamaan tilan uteliaita sarvipäitä. Porotilan väki kertoilee ruokinnan lomassa mielenkiintoisia tarinoita poroista sekä elämästä porojen parissa. Vierailun aikana pääsee myös tutustumaan autenttiseen tallinäyttelyyn, joka esittelee tilan vaiherikasta historiaa sekä paikallista poronhoitokulttuuria.

Hinta: 15€/lapset (4 – 14v.), 20€/aikuiset

Kesto: n. 1 tunti

Saatavuus: Tilauksesta ympäri vuoden.


POROFORMULA – porotilavierailu 400m poroajelulla

Poroformula on vauhdista pitävän porotilavierailijan suosikkiohjelma. Poroformulan aikana vierailija pääsee testaamaan poronohjastustaitojaan 400m mittaisella reitillä ja onnistuneesta suorituksesta myönnetään poroajokortti! Ajelun jälkeen tutustutaan tilan kotiporoihin ravistelemalla jäkäläsäkkiä ja opetellaan heittämään suopunkia mahtavassa kaaressa. Vierailun päätteeksi nautitaan isossa lämpimässä kotarakennuksessa nokipannukahvia ja tuoretta kotipullaa.

Hinta: 20€/lapset, 30€/aikuiset

Kesto: n. 1 tunti

Saatavuus: Minimiosallistujamäärä 4 hlöä.


KUURAKKA – porotilavierailu ja 3km pororetki

Kuurakka on Jaakkolan porotilan suosituin poro-ohjelma. Ohjelma aloitetaan puolen tunnin mittaisella leppoisalla rekiajelulla, jonka aikana pororaito liukuu halki lumisen metsän ja jäätyneen jängän. Läheiseltä jängältä avautuu upea postikorttimaisema tunturiin, joten vierailijoitten on syytä pitää kamerat käden ulottuvilla. Poroajelun jälkeen asiakkaat pääsevät rapsuttelemaan tilan kotiporoja ja osallistumaan niiden ruokintaan. Vierailun päätteeksi nautitaan lämpimässä kotarakennuksessa nokipannukahvia ja kampanisuja.

Hinta: 40€/lapset, 60€/aikuiset

Kesto: n.1,5 tuntia


OUTAMAA -porotilavierailu ja 1h leppoisa rekiajelu

Outamaa aloitetaan viiden kilometrin mittaisella poroajelulla kauniissa, lumisissa maisemissa porotilan lähimetsissä. Läheiseltä jängältä avautuu postikorttimaisemat Yli-Luoston rinteille ja selkeällä ilmalla reestä voi nähdä Pyhätunturille asti. Tunnin rekiajelun jälkeen vierailija pääsee rapsuttelemaan, ruokkimaan ja valokuvaamaan tilan uteliaita sarvipäitä. Porotilan väki kertoilee ruokinnan lomassa mielenkiintoisia tarinoita poroista sekä elämästä porojen parissa. Vierailun päätteeksi nautitaan isossa lämpimässä kotarakennuksessa nokipannukahvia ja kampanisuja.

Hinta: 50€/lapset, 70€/aikuiset

Kesto: n.1,75 tuntia


KOSATUS – 3h pororetki evästauoin

Kosatus on tiedonnälkäisille kulkijoille suunnattu kolmen tunnin retki lumisissa maisemissa. Retki aloitetaan vuorautumalla pororekeen lämpimien vilttien alle ja avaamalla kaikki aistit mieleenpainuvaa elämystä varten. Poro-opas ohjaa raitoa lumisen kynttiläkuusikon halki, jolloin vierailija saa keskittyä nauttimaan hiljaisuudesta ja hehkeäsalpaavista maisemista. Tunnin mittaisen ajelun jälkeen saavutaan lämpimään piilopirttiin, jossa nautiskellaan höyryävää kahvia kampanisujen kera sekä paistetaan makkarat takkatulen loisteessa. Tauon aikana opas kertoilee tarinoita poroista ja poromiehen arjesta. Evästelyn jälkeen palataan takaisin porotilalle.

Hinta: 60€/lapset, 90€/aikuiset

Kesto: n.3 tuntia


NARRAUS – pilkkiretki porokyydein

Porotilalta kalojen narraamispaikalle on reilun kilometrin matka, joka taitetaan leppoisasti pororeessä. Perillä viritellään madot koukkuihin ja pilkitään paikallisten niksien kannustamana. Pilkkimisen lomassa viritellään tulet, paistellaan makkaraa, kahvistellaan ja opetellaan kertomaan mojovia kalavaleita Lapin malliin. Mikäli kalannarraajaa potkaisee onni, saa hän kalavaleitten lomassa maistella makkaran lisäksi avannosta nostamaansa ja avotulilla valmistettua saalista. Parin tunnin pilkkiretkeilyn jälkeen hypätään jälleen pororekeen ja palataan porotilalle.

Hinta: 60€/aikuiset, 100€/aikuiset

Kesto: n.2,5 tuntia


REPONEN – 3h retki revontulia metsästämään

Vanhan saamelaisen uskomuksen mukaan revontulet syntyvät, kun tuntureilla juokseva kettu eli repolainen piiskaa hännällään hankea niin, että kipunoita sinkoaa taivaalle. Reposeksi nimetyllä iltasafarilla metsästetään revontulia ja taivaan muita valoilmiöitä pororeestä käsin. Oppaan ohjastama raito liukuu äänettömästi lumisella reitillä, jolloin vierailija saa keskittyä vahtimaan taivaankantta. Retken puolessa välissä pysähdytään nauttimaan kuumaa juomaa ja retkieväitä lämpimään eräkämppään, jossa paistetaan myös makkarat. Kämpällä opas kertoo tarinaa niin poroista, kuin taivaanvalkeistakin. Evästauon jälkeen palataan kynttiläkuusikoiden halki takaisin porotilalle. Ohjelmaa ei suositella pienille lapsille.

Hinta: 80€/lapset, 130€/aikuiset

Kesto: n.3 tuntia (poroajelun osuus n. 2 tuntia)