Poronlihan myynti

TUOTTEET JA HINNASTO 2020

PORONLIHA PERHEEMME TULONLÄHTEENÄ

Poronhoito on yksi Arktisen alueen vanhimmista elinkeinoista. Poroa on aina osattu hyödyntää tarkasti, ja aikojen alussa poro on tarjonnut omistajilleen kaiken tarpeellisen kulkupeleistä vaatteisiin ja ruokaan. Meidän perheellemme poro on tärkein tulonlähde monella tapaa. Perinteisen lihatuotannon lisäksi saamme merkittävää lisätuloa poromatkailusta, ja nämä kaksi tulonlähdettä täydentävät toisiaan.

Poromme laiduntavat Pyhä-Kallion paliskunnan alueella, joka sijoittuu Rovaniemen, Kemijärven, Sodankylän ja Pelkosenniemen kuntien alueille käsittäen lähes 3800 m2 suuruisen alueen. Paliskunnan koillisosaa halkoo Pyhä-Luoston kansallispuisto ja paliskunnan sisältä löytyy niin lajirikkaita kosteikkoja, karuja tunturimaisemia, luppoisia kuusimetsiä kuin hyviä jäkäläkankaitakin. Runsaslumisina ja muutoin luonnonolosuhteiltaan haastavina talvina poroja lisäruokitaan maastoon porojen luontaisille talvilaitumille pääosin tuorerehulla ja kuivalla heinällä.

Pyhä-Kallion paliskunnassa on n. 150 poronomistajaa, joten poro on lukuisille perheille merkittävä tulonlähde. Kuten poromiesperheissä on tapana, poronhoitoon osallistuu koko perhe, eikä ole tavatonta, että jo imeväisillä on oma poromerkkinsä pienine porokarjoineen.

Oman porokarjamme liha on käsitelty ja leikattu Kemijärven teurastamolla, jossa tilan isäntä on toiminut teurastusaikaan useana vuonna myös teurasesimiehenä. Poronlihamme on valmiiksi leikattua, vakuumiin pakattua ja kaikilla lain vaatimilla merkinnöillä varustettua. Koska porojen teurasaika rajoittuu syystalveen, liha riputetaan, leikataan, pakataan ja säilötään pakastamalla heti teurastuksen jälkeen. Vähärasvaisuutensa vuoksi poronliha säilyy vakuumiin pakattuna pakkasessa huomattavasti pidempään kuin esimerkiksi naudan tai sianliha. Oikein säilytettynä poronlihatuote voi olla käyttökelpoista vielä pitkäänkin pakkauksessa ilmoitetun viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Poronliha on eettinen valinta

Poronlihalla on aina ollut hyvä imago laadukkaana ja puhtaana raaka-aineena. Poronliha on eettinen valinta vapaana laiduntamisen ja puhtaan ympäristön puolesta. Toisin kuin vuosikymmeniä sitten, poronlihaa ei pidetä enää herrojen herkkuna, jota tavallinen kuluttaja raskii ostaa vain aniharvoin. Lisäksi tiedetään, että poronlihan valmistaminen ei ole rakettitiedettä, vaikkakin parhaimman lopputuloksen saamiseksi on hyvä tietää pari perusniksiä. Suurin osa tuotettavasta poronlihasta on vasanlihaa, jolloin se on vähärasvaista ja maultaan miedon riistamaista. Vasanliha on mureaa, kypsyy nopeasti ja on parhaimmillaan sievästi maustettuna, mutta maustaminen on kunkin kokin oma makuasia. Koska itse syömme poronlihaa jossain muodossa vuoden jokaisena päivänä, joskus ruokapöydästämme löytyy vaihtelun vuoksi esimerkiksi chilillä, inkiväärillä ja valkosipulilla maltillisesti maustettua poropataa, jota tarjoillaan itämaisen riisin kera. Paliskuntain yhdistyksen ylläpitämällä Pororeseptit-sivulta löytyy kymmeniä herkullisia reseptejä ja ideoita ruokapöytään, mutta jaamme mielellämme omat parhaat vinkkimme niin arkipöytään kuin juhlakattaukseenkin. Toisinaan saamme puheluita toiselta puolelta Suomea pihvinpaistoon valmistuvalta kotikokillta, joka haluaa kerrata vielä viime hetken vinkit täydellisen poropihvin paistamiseksi.

Ostamalla meidän tilamme poronlihaa, et ainoastaan osoita arvostusta laadukkaalle ja puhtaalle, pohjoisen raaka-aineelle vaan osoitat tukesi myös sitkeyttä vaativalle elinkeinolle, jota sukumme ovat harjoittaneet jo vuosisatojen ajan.

Mistä löytää meidän tilan lihaa?

Myymme poronlihaa Alakitisellä sijaitsevalta porotilallamme sekä joulukuussa Luostolle avattavassa uudessa lounasravintolamme Café Uksakassa aukioloaikojemme puitteissa. Lisäksi Luoston kaupalla on myynnissä joitakin lihatuotteitamme. Mikäli et pääse lihaostoksille aukioloaikoinamme, soittamalla voimme sopia kaupanteolle sopivamman ajankohdan. Koska lihamyymälämme on kotipihallamme, lihanmyynti onnistuu yleensä hyvin lyhyelläkin varoitusajalla.

Jos olet lomailemassa Pyhä-Luoston alueella ja haluaisit valmiille kattaukselle, meidän oman ravintolamme lisäksi herkullisia pororuokia löytyy mm. Ravintola Punaketun sekä Santa´s Hotel Auroran ruokalistalta. Syystalvella toimitamme lihajalosteita kylmäkuljetuksella eri paikkakunnille ihan eteläisintä Suomea myöten. Lisäksi järjestämme rennolla otteella mm. pororuokien valmistukseen keskittyviä kokkikouluja porotilallamme sijaitsevassa kotaravintolassamme avotulen äärellä.

Koronaviruksen vuoksi poronlihan kysyntä ravintoloissa on laskenut merkittäväksi mutta asiassa on kääntöpuolensa. Kuluvana syksynä meillä on ollut aikaa hioa niin matkailupalveluitamme kuin poronlihan suoramyyntiin liittyviä toimintojamme ja pyrkiä siihen, että poronlihan ostaminen olisi asiakkaalle mahdollisimman helppoa ja vaivatonta.

PORONLIHAA NÄPPÄRÄSTI KYLMÄKULJETUKSENA YMPÄRI SUOMEN

Poronlihan tilaus meidän kauttamme hoituu näppärästi muutamassa minuutissa. Tutustu tuotevalikoimaamme, täytä SSL-varmenteella suojattu tilauslomake yhteystietoineen ja lähetä tilaus käsiteltäväksemme. Rekisteriselosteemme löytyy täältä. Kun saamme tilauksen, lähetämme vastaanottokuittauksen ja otamme heti yhteyttä, jos tilauksessasi on jotakin epäselvää tai tarvitsemme lisätietoja. Tämän jälkeen valmistelemme tilauksen, selvitämme kylmäkuljetuksen ajankohdan, sovimme tilauksen noutopaikan ja muut yksityiskohdat, laskemme tilauksen loppusumman ja lähetämme tilausvahvistuksen maksulinkkeineen ilmoittamaasi sähköpostiin. Valittavissa on useita eri maksutapoja, kuten verkkopankki, korttimaksut tai lasku. Tilaus maksetaan etukäteen,ja se tulee olla maksettuna hyvissä ajoin ennen kuljetusajankohtaa, jotta meille jää riittävästi aikaa logistisiin järjestelyihin. Mikäli tilausta ei makseta tilausvahvistukseen merkittyyn määräaikaan mennessä, tilaus raukeaa.

Vuoden 2020 tilaukset toimitamme kylmäkuljetuksella kahdesti vuoden 2020 aikana, viikoilla 49 ja 50. Jotta meille jää riittävästi aikaa tilauksen pakkaamiseen ja logistisiin järjestelyihin, viikolla 49 toimitettava tilaus tulee tehdä viimeistään 20.11.2020, ja viikolla 50 toimitettava tilaus viimeistään 27.11.2020. Minimitilaus on arvoltaan 100€, jonka päälle lisäämme kylmäkuljetuksen kulut. Toimituskulut ovat keskimäärin 4€/kg.

Toimitamme lihaa kylmäkuljetuksella myös vuodenvaihteen jälkeen aina helmikuulle saakka. Päivitämme tänne vuoden 2021 toimitusaikataulun pian.

TUOTEVALIKOIMAMME

Tuotevalikoimaamme kuuluvat mm. poronkäristys, ulko- ja sisäfileet, poronpaisti, potkakiekot, keittoliha, poron kuivaliha, maksa, purkkiliha, porosalami, porokebab sekä erilaiset kylmä- ja lämminsavutuotteet. Toisinaan valmistutamme koe-erän jotakin uutta tuotetta, ja se jää valikoimaan mikäli sille löytyy kysyntää. Pororeseptit-sivuilta löydät tietoa eri ruhonosien käytöstä sekä kymmeniä upeita pororuokareseptejä.

TUOTEVALIKOIMA JA HINNASTO 2020

https://pororeseptit.fi/poronlihan-valmistus/

TILAUSLOMAKE

Tutustu tuotevalikoimaamme, täytä alla oleva (SSL-varmenteella suojattu) tilauslomake yhteystietoineen ja lähetä tilaus käsiteltäväksemme. Kun olemme valmistelleet tilauksen, lähetämme tilausvahvistuksen tarvittavine lisätietoineen, kuten arvioidun toimitusajan, tilauksen loppusumman sekä maksuohjeet. Kylmäkuljetusauton kuljettaja ilmoittaa edellisenä päivänä soittamalla tilauksen noutopaikan sekä tarkan ajankohdan haulle.